Help alledaagse ziekten bij kinderen beter te behandelen

Iedereen heeft wel eens last van kleine kwaaltjes. Maar juist bij deze alledaagse ziekten weten huisartsen niet altijd of de voorgeschreven behandeling ook de beste is. Omdat er simpelweg geen gegevens over zijn. Hoe gewoner de kwaal, hoe lastiger het is om geld te krijgen voor goed onderzoek. Help jij mee?
Steun onderzoek naar alledaagse kwalen

’Kleine’ kwaaltjes bij kinderen voelen vaak groot

Een huilend kind met oor-, keel- of buikpijn kan ouders tot wanhoop drijven. Vaak kan het niet zeggen waar het precies last van heeft en is het dus moeilijk te ontdekken hoe erg het is en wat ouders ermee moeten. Het vervelende is dat huisartsen ook niet altijd precies weten wat het beste is. Zij volgen de richtlijnen. Maar waaróm hun behandelmethode werkt, is niet altijd goed ondergezocht, laat staan bewezen. Die duidelijkheid hebben huisartsen en vooral ouders wel nodig. Want juist een gewone kwaal kan je leven behoorlijk overhoopgooien. Steun daarom dit belangrijke onderzoek naar alledaagse ziekten bij kinderen.

Doneer nu

Onderzoeksvragen rond alledaagse kwalen bij kinderen

Liever geen antibiotica voor je hoestende kind?

Hoesten is bij kinderen meestal een uiting van een onschuldige verkoudheid of andere virusontsteking. Vooral als het kind koorts heeft en slap en hangerig is, willen ouders (en de huisarts) weten of het longontsteking heeft en dus antibiotica moet krijgen. Bij volwassenen kun je met een vingerprik longontsteking aantonen, bij kinderen is nog niet bewezen dat die test werkt. Heel belangrijk dus dat dit ook voor kinderen wordt onderzocht.

Maak onderzoek mogelijk

Die vervelende jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes gaan vanzelf over, maar zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Tieners kunnen er knap onzeker van worden. Gangbare zalfjes helpen vaak, maar leveren soms ook schade op, zoals huidverkleuring of lelijke littekens. Het Fonds Alledaagse Ziekten wil duidelijkheid over de risico’s van deze zalfjes.

Maak onderzoek mogelijk

Huilen bij iedere luierverschoning

Bijna 40% van de baby’s heeft wel eens last van luieruitslag. Het is een vervelende kwaal, die veel pijn en jeuk veroorzaakt. De oorzaak is bekend: het vochtige klimaat in de luier. Zinkzalf helpt vaak wel. Laten drogen ook. Minder duidelijkheid is er over het gebruik van hormoonzalf of antischimmelcrème. Terwijl die zalfjes soms wel lijken te helpen. Wat is nu het beste? Het Fonds Alledaagse Ziekte wil onderzoeken wat echt helpt en waarom.

Maak onderzoek mogelijk

Dauwworm en eczeem, oh die jeuk!

Veel ouders kennen het wel: baby’s met ruwe wangetjes en jeukende droge plekken over het hele lichaam. Ook oudere kinderen en zelfs volwassenen hebben er last van. Vooral de jeuk is ondraaglijk en kinderen krabben hun huid vaak tot bloedens toe stuk. Veel is al bekend over zalven die helpen. Maar het is onduidelijk wanneer je welke zalf nu precies kunt smeren. Er is grote behoefte aan een weldoordacht en helder schema waarmee ouders zelf aan de slag kunnen. Help je mee dit te financieren?

Maak onderzoek mogelijk

Wat de dokter nog niet precies weet, willen wij uitzoeken

Sommige kwaaltjes zijn we gewoon gaan vinden. Zo gewoon dat er geen onderzoek naar gedaan wordt. Toch kunnen juist die eenvoudige kwaaltjes ons leven helemaal overhoopgooien. Er is veel onduidelijkheid over de juiste aanpak van deze kwaaltjes. De huisarts weet het ook niet altijd precies. Dat willen wij veranderen. Zodat huisartsen weten wat ze moeten doen  en waarom. We werken voor dit onderzoek nauw samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de wetenschappelijke afdelingen van de Universitaire Huisartsinstituten.

Vind jij onderzoek naar gewone kwalen ook belangrijk?

Doneer nu

Met onderzoek naar alledaagse ziekten is al veel bereikt!

Huisartsen weten steeds beter wat hun te doen staat bij gewone kwalen. Dankzij het Fonds Alledaagse Ziekten en eerder onderzoek naar alledaagse kwalen kwam er duidelijkheid over kwalen waar iedereen wel eens last van heeft, zoals:


Diederik van Oord, huisarts en initiatiefnemer van het FAZ

"Wij ondersteunen onderzoek naar ziekten die niet heel ernstig zijn maar wel vaak voorkomen en hinderlijk zijn. Daar zijn wij uniek in. Hiermee dragen we bij aan een betere kwaliteit van het leven van alledag."