Voorkom dat mensen uitvallen door een alledaagse ziekte

Kleine, gewone kwalen worden ineens grote problemen als ze je belemmeren in je dagelijks werk. Omdat alledaagse aandoeningen zoveel voorkomen, is de maatschappelijke impact groot. Helaas wordt er weinig onderzoek gedaan naar deze aandoeningen. En dat is jammer. Want door meer wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandeling, zorgen we ervoor dat actief kunnen blijven.
Steun onderzoek naar alledaagse kwalen

Kleine kwaal, en toch niet aan het werk

De zwangere verpleegkundige die last heeft van hevige misselijkheid, een manager met terugkerende maagklachten, de glazenwasser die een pijnlijke duim heeft en de postbode met een hielspoor. Hoewel hun aandoening niet ernstig is, kunnen ze alle vier niet werken.  De huisarts behandelt hun kwalen op grond van de beschikbare kennis. Maar die kennis is beperkt, want naar deze eenvoudige aandoeningen is weinig onderzoek gedaan. Het Fonds Alledaagse Ziekten wil dit onderzoek stimuleren, zodat de huisarts effectiever kan behandelen en mensen aan de slag kunnen blijven.

Doneer nu

Onderzoeksvragen rondom alledaagse aandoeningen met gevolgen voor het werk

Pijn in de maag, maar liever geen medicijnen

Het komt veel voor: maagklachten zonder aanwijsbare oorzaak. Bij deze zogenaamde functionele maagklachten adviseren artsen meestal medicijnen die het maagzuur remmen of de maagbewegingen beïnvloeden. Maar dat heeft nadelen, zeker bij langdurig gebruik. Medicijnen slikken zonder duidelijke diagnose doen we ook liever niet. Er is niet zoveel bekend over het verloop van maagklachten. Zou het bijvoorbeeld helpen om leefstijl of voedingspatroon aan te passen? Zijn er behandelingen mogelijk zonder medicijnen?

Maak onderzoek mogelijk

Als iedere stap pijn doet

Een hielspoor, een irritatie van de peesplaat in de voetzool bij de hiel, is een typische sporterskwaal. Maar ook bij anderen komt deze hardnekkige aandoening voor. En als je dan in een winkel werkt of bijvoorbeeld postbode bent, kom je al snel thuis te zitten. Lopen en staan doen pijn en het duurt lang voor de klachten zijn verdwenen. Om de klacht te verhelpen, bestaat een arsenaal aan middelen: van aangepaste zooltjes tot rekoefeningen en schokgolftherapie. Maar het onderzoek dat naar deze behandelingen is gedaan, laat tegenstrijdige resultaten zien of is van slechte kwaliteit. Het Fonds Alledaagse Ziekten wil goed onderzoek naar deze vervelende kwaal stimuleren.

Maak onderzoek mogelijk

Geen kracht meer in je handen

Slijtage aan de gewrichten van de hand komt veel voor. Vooral de duim is er gevoelig voor. De pijn bij de aanzet van de duim kan zo erg zijn dat je geen kracht meer kunt zetten. Een heel hinderlijke klacht, zeker als je bijvoorbeeld hovenier, timmerman of glazenwasser bent. We weten nog niet goed wat de beste remedie is. Een spalk, fysiotherapie, pijnstillers, injecties in het gewricht: het zijn allemaal behandelingen die geprobeerd worden. Maar wat werkt nu het beste? Het Fonds Alledaagse Ziekten wil graag laten uitzoeken wat je kunt doen aan hand- en polsklachten.

Maak onderzoek mogelijk

Kerngezond en toch uitgeschakeld door hoofdpijn

Heel veel Nederlanders hebben dagelijks hoofdpijn. Vaak gaat het dan om spanningshoofdpijn. Onder hen veel jongeren, die daardoor niet kunnen studeren en werken. Ook hun sociale leven staat onder druk. Over de oorzaken en de behandeling van deze vorm van hoofdpijn is maar weinig duidelijk. ‘Je moet ermee leren leven,’ is het adagium. Wij willen dat dit goed onderzocht wordt. Wat is de oorzaak? Wanneer speelt de pijn op? In hoeverre worden mensen belemmerd in hun functioneren? En vooral: wat is de beste behandeling? Een belangrijk onderzoek naar een veel voorkomend probleem.

Maak onderzoek mogelijk

Wat de dokter nog niet precies weet, willen wij uitzoeken

Sommige kwalen zijn we gewoon gaan vinden. Zo gewoon dat er geen onderzoek naar gedaan wordt. Toch kunnen juist die eenvoudige kwalen ons leven helemaal overhoopgooien. Er is veel onduidelijkheid over de juiste aanpak van deze kwalen. De huisarts weet het ook niet altijd precies. Dat willen wij veranderen. Zodat huisartsen weten wat ze moeten doen  en waarom. We werken voor dit onderzoek nauw samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de wetenschappelijke afdelingen van de Universitaire Huisartsinstituten.

Vind jij onderzoek naar gewone kwalen ook belangrijk?

Doneer nu

Met onderzoek naar alledaagse ziekten is al veel bereikt!

Huisartsen weten steeds beter wat hun te doen staat bij gewone kwalen. Dankzij het Fonds Alledaagse Ziekten en eerder onderzoek naar alledaagse kwalen kwam er duidelijkheid over kwalen waar iedereen wel eens last van heeft, zoals:


Diederik van Oord, huisarts en initiatiefnemer van het FAZ

"Wij ondersteunen onderzoek naar ziekten die niet heel ernstig zijn maar wel vaak voorkomen en hinderlijk zijn. Daar zijn wij uniek in. Hiermee dragen we bij aan een betere kwaliteit van het leven van alledag."