Iedere maand hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, misselijkheid tijdens de zwangerschap of vaginale droogheid tijdens de overgang resulterend in pijn bij het vrijen. Het zijn aandoeningen waar veel vrouwen regelmatig last van hebben. De gevolgen ervan kunnen groot zijn: bloedarmoede, niet naar school of naar het werk kunnen, verminderd levensplezier en je niet-vitaal voelen. Er wordt maar beperkt onderzoek gedaan naar deze veelvoorkomende, maar erg hinderlijke klachten bij vrouwen. Het Fonds Alledaagse Ziekten stimuleert onderzoek naar de meest effectieve behandelingen voor deze gezondheidsklachten.
Een derde tot de helft van alle menstruerende vrouwen kent menstruaties waarbij er veel bloedverlies is. Vaak kan er geen oorzaak gevonden worden. De huisarts kan verschillende behandelingen voorschrijven. Denk aan pijnstillers die ook het bloedverlies remmen, de anticonceptiepil, het hormoonspiraal en medicijnen die het bloed in de baarmoeder beter doen stollen. Maar welke methode is nu het meest effectief? En maakt het uit of je tiener bent of juist in de overgang? Doet de mate van bloedverlies ertoe? Wat zou het fijn zijn wanneer hier meer onderzoek naar gedaan wordt!
Maak onderzoek mogelijkVeel vrouwen in de overgang hebben last van vaginale droogheid en pijn bij het vrijen. Dit kan zo hinderlijk zijn dat seksuele gemeenschap vermeden gaat worden. Het is geen onderwerp waar mensen makkelijk over praten, dus het duurt vaak lang voor de huisarts wordt ingeschakeld. Dat is jammer, want vaginale droogheid en pijn bij het vrijen kan behandeld worden. Bijvoorbeeld met hormoonzalf met oestrogenen of met vochtinbrengende gels. Het effect is echter maar matig. In het buitenland wordt vaak een niet-hormonale gel met hyaluronzuur aanbevolen. Dit middel wordt in Nederland niet veel verkocht, maar is wel online verkrijgbaar. Het lijkt een veelbelovend alternatief voor de hormooncreme. Steun dit onderzoek om te bepalen of deze niet-hormonale gels de beste behandeling zijn voor vaginale droogheid tijdens de overgang.
Maak onderzoek mogelijkMeer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft in de eerste maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Voor de paar vrouwen die hiervoor in het ziekenhuis wordt opgenomen, is wel bekend wat de beste behandeling is. Maar de overgrote meerderheid heeft last van mildere vormen. Het lijkt wel alsof het ‘erbij hoort’. Maar hoe gewoon mag dit zijn? De misselijkheid gaat vaak gepaard met verlies van levenskwaliteit en in veel gevallen ook werkverzuim. Er is nauwelijks iets bekend over een effectieve behandeling van ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid. Helpt u ons hier onderzoek naar te doen?
Sommige kwalen zijn we gewoon gaan vinden. Zo gewoon dat er geen onderzoek naar gedaan wordt. Toch kunnen juist die eenvoudige kwalen ons leven helemaal overhoopgooien. Er is veel onduidelijkheid over de juiste aanpak van deze kwalen. De huisarts weet het ook niet altijd precies. Dat willen wij veranderen. Zodat huisartsen weten wat ze moeten doen en waarom. We werken voor dit onderzoek nauw samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de wetenschappelijke afdelingen van de Universitaire Huisartsinstituten.
Vind jij onderzoek naar gewone kwalen ook belangrijk?
Huisartsen weten steeds beter wat hun te doen staat bij gewone kwalen. Dankzij het Fonds Alledaagse Ziekten en eerder onderzoek naar alledaagse kwalen kwam er duidelijkheid over kwalen waar iedereen wel eens last van heeft, zoals: