Over Fonds Alledaagse Ziekten

"Wij vinden het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar alledaagse ziekten"

Missie

Wij financieren wetenschappelijk onderzoek naar alledaagse ziekten, zoals een koortslip, wratten of een verstuikte enkel. Er is nog veel onduidelijk over hoe we deze kwalen het best kunnen aanpakken. Dat willen wij veranderen. Zodat huisartsen deze ziekten beter kunnen behandelen. Wij werken hiervoor nauw samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de wetenschappelijke afdelingen van de Universitaire Huisartsinstituten.

Wat zijn alledaagse ziekten?

Historie

In 1997 zette het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een fonds op voor onderzoek naar alledaagse ziekten. Dat initiatief werd overgenomen door onderzoek financier ZonMw, maar dat programma is in 2011 gestopt. Lastig, want andere grote subsidiegevers kiezen eerder voor het financieren van onderzoek naar specialistische zorg en chronische ziekten dan naar alledaagse aandoeningen. Terwijl er honderden onderwerpen zijn waarover de huisarts meer zou willen weten. Daarom heeft het NHG in 2017, op initiatief van huisarts Diederik van Oord, het Fonds Alledaagse Ziekten opgericht.

Lees verder

Beleidsplan 2023

De Stichting bestaat in 2024 zeven jaar. Samen met het NHG gaan we in 2024 onderzoeken hoe we onderzoek naar alledaagse aandoeningen het best op de kaart kunnen zetten. Ondertussen blijven we twee projecten monitoren: ervaringen van vrouwen met menstruatieklachten en de behandeling van ooglidrandontstekingen.

Lees verder

Jaarverslag 2023

In het jaar 2023 konden twee projecten afgerond worden: het onderzoek naar schimmelnagels en het onderzoek naar waterwratjes bij kinderen. Twee nieuwe projecten startten in 2023 en lopen nog door in 2024: onderzoek naar ervaringen van vrouwen met menstruatiegerelateerde klachten en onderzoek naar ooglidrandontstekingen

Lees verder

In de media

We krijgen regelmatig aandacht in de media. Zoals in de Volkskrant, Trouw, in het tijdschrift EOS wetenschap, in Quest en Elsevier Weekblad. Ook waren we zichtbaar op RTL-nieuws.

Lees verder

Bestuur

Ons bestuur zet in hoofdlijnen het beleid uit en neemt beslissingen over de strategie. De bestuursleden werken op vrijwillige basis en onbezoldigd voor het Fonds Alledaagse Ziekten en ontvangen alleen een reiskostenvergoeding. Het bestuur bestaat sinds 2023 uit twee mensen: Diederik van Oord en Janny Dekker. Joke Schulkes-van de Pol heeft afscheid genomen en haar plek wordt voorlopig niet ingevuld in afwachting van het overleg met het NHG over de toekomst van het onderzoek naar Alledaagse Ziekten