Eczeem bij kinderen: is smeren met een zalf zonder hormonen effectief?

November 2021

Een van de aandoeningen die het Fonds Alledaagse Ziekten uitgekozen heeft om onderzoek naar te financieren, is eczeem bij kinderen. Zie https://fondsalledaagseziekten.nl/kinderen/

Kinderen hebben vaak veel last van eczeem omdat het zo ontzettend jeukt. Zalven en crèmes met prednisonachtige stoffen (bijnierschorshormonen) helpen goed tegen de jeuk en de uitslag, maar veel ouders zouden liever niet langdurig dit soort zalven toepassen op de huid van hun kind. De vraag is of zalven zonder die hormonen, zogenaamde indifferente zalven, ook kunnen helpen tegen de klachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om vaseline of lanette zalf.

In het wetenschappelijk tijdschrift voor huisartsen, Huisarts en Wetenschap, verscheen een artikel waarin die vraag aan de orde is: Effect van onderhoudsbehandeling met indifferente middelen op eczeem bij kinderen

Het is een samenvatting van al het onderzoek dat daarnaar gedaan is. De conclusie is dat dagelijks insmeren met een indifferent middel de ernst van het eczeem mogelijk een beetje vermindert. Als je smeert met een ‘gewone’ zalf zijn er minder vaak hormoonzalven nodig en misschien zijn er minder opvlammingen van het eczeem. Dat smeren kost natuurlijk wel tijd. Maar doen dus, want het heeft geen nadelen.

Meer onderzoek naar deze alledaagse aandoening is nodig om meer zekerheid over de beste behandeling te krijgen. Om dat soort onderzoek mogelijk te maken is het Fonds Alledaagse Ziekten opgericht.