Aandacht voor het schouderpoject

November 2021

Het schouderproject van het Fonds Alledaagse Ziekten heeft inmiddels ook aandacht gekregen in Huisarts en Wetenschap, het wetenschappelijke tijdschrift voor huisartsen. Het artikel dat schouder-onderzoeker Pieter van Doorn heeft geschreven voor het tijdschrift Family Practice wordt in dit tijdschrift besproken.

https://www.henw.org/artikelen/corticosteroidinjecties-bij-schouderpijn

De recensent schrijft “In de NHG-Standaard Schouderklachten wordt aangeraden om een corticosteroïdinjectie te overwegen bij aanhoudende schouderklachten als andere behandelingen geen effect hebben. De praktijk is echter weerbarstig. Zesentwintig procent van de patiënten met een nieuwe episode van schouderpijn krijgt een corticosteroïdinjectie, waarvan de helft reeds tijdens het eerste consult. Leeftijd en eerdere schouderklachten zijn positief geassocieerd met het krijgen van een injectie. Dat blijkt uit een recent in Nederland uitgevoerd retrospectief cohortonderzoek”.

De grote vraag na het onderzoek is natuurlijk wat de overwegingen waren van de huisarts en wat mogelijk de invloed was van voorkeuren van de patiënt op het besluit om, eerder dan de richtlijn voorschrijft, over te gaan tot een injectie in de schouder. Vervolg onderzoek zal dat uitwijzen. Ook moet duidelijk worden wat op de lange termijn het beste resultaat geeft met de minste bijwerkingen