Welke patiënten met schouderklachten hebben baat bij een injectie?

Onderzoek bij huisartsen naar de effecten van injecties bij patiënten met schouderklachten liet zien dat een kwart van die patiënten zo’n injectie kreeg. Vooral oudere patiënten en patiënten die al eerder schouderklachten hadden. Een derde van die patiënten, vooral de ouderen, kreeg zelfs méér dan een injectie. Huisartsen bleken daarbij vaak hun eigen richtlijnen niet volgen, mogelijk omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs is.

Schouderklachten komen veel voor en zijn erg belemmerend in de dagelijkse bezigheden. Bij een deel van de mensen verdwijnen schouderklanten vanzelf na enkele weken. Bewegen van de schouder is daarbij belangrijk, maar juist dat gaat niet altijd makkelijk door de pijn. Met pijnstillers lukt dat al beter. Als pijnstillers niet voldoende helpen, helpt een injectie in de schouder misschien.

Pijnvermindering
Een injectie kan bij sommige schouderaandoeningen de pijn snel verminderen, waardoor de arm weer gebruikt kan worden en dat is goed voor het herstel. Er is alleen nog weinig bekend over de resultaten van een injectie op de lange termijn. En daar willen we wat aan doen.

Hoe onderzoeken we?
Met dit onderzoek krijgen we inzicht in hoe vaak een huisarts ervoor kiest om een injectie te geven. Welke patiënten hebben een grotere of kleinere kans op het krijgen van deze behandeling? En wat zijn de effecten van een injectie op de klachten en hoe groot is de kans op het krijgen van een complicatie of terugkerende klachten? Met de resultaten van dit onderzoek kunnen huisartsen een meer gefundeerd advies geven aan patiënten met schouderklachten.