Geen zalf meer bij oogontsteking

Ontstoken ogen komen vaak voor en mensen hebben er veel hinder van: rode ogen, irritatie, tranen en dichtgeplakte oogleden. Werken achter een beeldscherm is vervelend met ontstoken ogen en kinderen klagen bij hun ouders over pijn aan de ogen.

Behandeling met oogzalf
Zo’n 80 % van de patiënten met een oogontsteking krijgt een behandeling met oogzalf of oogdruppels. Maar helpt dit eigenlijk wel? Dat wilden wij weten.

Geen zalf meer
Er kwam een onderzoek naar het effect van antibiotische zalf. Dit werd uitgevoerd in huisartsenpraktijken rondom het AMC in Amsterdam. De ene groep patiënten kreeg antibiotische zalf en de andere groep een ooggel zonder antibiotica. Er bleek geen verschil te zijn! De patiënten werden even snel weer beter. Ook als de oogontsteking werd veroorzaakt door een bacterie werkte de antibiotische zalf niet beter.

Besparing van miljoenen
Uit het onderzoek blijkt dat je net zo goed kunt afwachten in plaats van behandelen. Huisartsen kunnen nu dus beter advies geven en ouders hoeven hun kinderen niet te plagen met het inbrengen van oogzalf. En het levert ook nog veel besparing op. Bij 3 dagen afwachten scheelt het al € 3,5 miljoen aan zorgkosten!