Project 1: Weg met die schimmelnagels!

Voetbadjes, een pleister met groene zeep, azijn, mogelijkheden genoeg. Maar wat is effectief? Wij onderzoeken of nagellak met een antischimmelmiddel echt werkt.

Als je last hebt van schimmelnagels weet je het wel: sokken aan en maar weer een nieuwe oplossing proberen. Voetbadjes, een pleister met groene zeep, azijn, laseren, mogelijkheden genoeg. Maar wat is nu echt effectief? Eigenlijk zijn alleen antischimmelmedicijnen die je in moet nemen, bewezen werkzaam. Een groot nadeel hiervan is dat deze minstens drie maanden gebruikt moeten worden en leverschade kunnen veroorzaken. Reden voor het Fonds Alledaagse Ziekten om te investeren in onderzoek.

Onderzoek naar schimmelnagels - Fonds Alledaagse Ziekten

Nagellak tegen schimmelnagels?
Kunnen schimmelnagels ook effectief behandeld worden met een nagellak met een schimmeldodend middel? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende tijd beantwoorden. Op televisie en in tijdschriften wordt regelmatig reclame gemaakt voor antischimmelmiddelen die je op de nagel moet aanbrengen. Maar er is geen bewijs dat dit echt werkt.

Hoe onderzoeken we?
In het onderzoek krijgen 90 mensen met een schimmelnagel een nagellak met één van twee antischimmelmiddelen óf een nagellak zonder medicijn. Ze weten niet welk middel ze krijgen. Zes maanden lang kijken de onderzoekers naar de genezing en bijwerkingen in de drie groepen. Want schimmelnagels? Daar willen we vanaf!