Laserbehandeling helpt niet bij vaginale klachten

15 december 2021

Voor postmenopauzale vaginale klachten, zoals droogheid, pijn en irritatie, zijn tot nu toe weinig behandelingsmogelijkheden. Dat is een van de redenen waarom het Fonds Alledaagse Ziekten er meer onderzoek naar wil laten doen. Want dergelijke klachten komen veel voor en hebben een  negatief effect op de kwaliteit van leven van vrouwen. Een behandeling die de laatste tijd wordt aangeboden, vooral in commerciële klinieken, is met een laserapparaat. Of dit effect heeft, was nooit goed onderzocht. Het is wel heel duur. Onlangs verscheen echter in het toonaangevende tijdschrift de JAMA een goed uitgevoerd onderzoek uit Australië waarin de laserbehandeling werd vergeleken met een nep-laserbehandeling (placebo). En wat bleek: het maakte geen enkel verschil. Vrouwen die met de ‘echte’ laser behandeld waren, waren er na 1 jaar niet beter aan toe dan de vrouwen die placebo-behandeling kregen. Niet meer toepassen dus.

Een samenvatting van het onderzoek is verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde